31.10.05

Okay, så er den her, kanonen i 11 bind med kulturministeriet i ryggen og med meget mere derudover. Alt i alt er det vel bare et forsøg på at udkonkurrere den gode gamle Falkenstjerne.
Men hvorfor tror de Rolf Jacobsen er dansk og kan det virkeligt passe, at han er med på den officielt ministerielle liste?
Jeg drømte, at jeg i krattet nede ved Fredens Park, på den side, der vender ud mod Blegdamsvej og Rigshospitalet, fandt en bunke kasserede papirer, som blandt andet viste sig at indeholde nogle digtagtige, lidt prosadigtagtige ting. Jeg bladrede igennem dem, ulykkeligvis uden at læse nogen af dem grundigt, det er typisk, altid prøve at få overblik over hvem og hvad det drejer sig om, før man læser tingene selv ... Papirene var gulnede, som efter at have ligget i en mahogniskrivebordsskuffe i mange år. Til sidst fandt jeg en lille bitte bog, hvor det viste sig at alle teksterne var trykt og de viste sig således at være von Karker og Scharffs oversættelse af Jacques Opophabia. Der var også manuskriptet til noget, der lignede en introduktion af Scharff, men den var ikke kommet med i bogen. Eftersom jeg ikke kendte navnene på hverken forfatter eller oversættere og eftersom jeg sædvanligvis bryster mig af at kende hovedparten af alt hvad der er almindeligt anerkendt som interessant litteratur, antog jeg i første omgang at det drejede sig om et hobbyarbejde, måske, da det så vældigt lært og seriøst ud, en eller anden nyligt afdød professor eller overlæge på Riget, der havde fået sit kontor tømt ned i en container, hvorfra digtene var blæst over vejen og ind mellem buskene.

30.10.05

... den frieste gjendiktning noen gang gjort til norsk, sies det, hvor Johannesen gjendikter Tu Fu til seg selv eller til brechtsk eller til begge. Det er en av tre diktsamlinger i verden som stadig kan gjøre øynene mine uklare av sorg og glede når jeg blar i den. Og den finnes ikke sentimental ...
sådan ser han ud! Det er en fantastisk bog. Denne mand har været en legende for mig i årevis. Jeg synes næsten, der er noget perverst over, at han er levende. Men han oversætter muligvis stadig Du Fu? Eller er det en tekst fra den gamle bog?

29.10.05

I bussen, på vejen hjem, sad jeg bag den mest uhyggelige kvinde jeg har mødt i årevis. Hendes hår, gråt, var ... enkelte totter stod stift ud fra hovedet, det meste af det var en stor kaget masse, fladtrykt ind mod hovedbunden, uvasket i årevis. De enkelte hår var uskelnelige, ikke engang sammenfiltrede men sammensmeltede. Hun talte som et barn ...

27.10.05

Seks milliarder svenske sonetter.

26.10.05

Det begynder med at Olsen, Den skaldede kok, laver mad med saft og kraft. Og det slutter 54 timer fulde af liv og glade dage senere med at Per Warming synger og fortæller om bogen Sang midt i krigen - og 43 andre folkelige sange.

25.10.05

Åh at gå gennem Botanisk have i silende regnvejr under en Hoffmann Wood Exclusive med et næsten færdigt manuskript under armen.

24.10.05

Jeg kan ikke finde på andet at skrive lige nu, så her er billede af Mælkevejens centrum.

18.10.05

Mere succes. Branden er landet. Omsider.

17.10.05

KINA-UPDATE

Succes!

Udposts alleryderste udpost melder nu fra Kina, at ikke alene er Udpost tilbage online i Kina - det samme gælder ALLE GOOGLES BLOGSPOT-SIDER!!! Som René siger i kommentaren nedenfor, kan man allerede se de første besøgende fra Riget i Midten melde deres ankomst hertil. Velkommen! 歡迎!

Dette markerer en bemærkelsesværdig sejr for det stille og høflige diplomati. Tak til Hans Excellence Ambassadør Zhen Jianguo, som åbenbart så langt fra at ignorere vores henvendelser som muligt, tværtimod har brugt al sin tid på at arbejde for ytringsfriheden i Kina.

Hvis du hører til dem, der er desillusionerede over verdens tilstand og politikernes elendighed, så lad dette være en opmuntring. Det hjælper at tale til folk! Det hjælper at engagere sig! Skriv til dine folkevalgte (eller hvad de nu er), tal til dem. Nogle af dem vil gerne hjælpe!



PS. Jeg synes stadig ikke det var en god ide at fejre invasionen befrielsen af Tibet, men det nævner vi ikke med et ord mere i dag.

16.10.05

Æbletræet

- et eventyr
jeg nærer en inderlig afsky for enhver form for allegorier...


Der kom en soldat gående hen ad vejen. Det var en varm dag.
     I en have ved vejens side stod et æbletræ på den anden side af et plankeværk. Soldaten gik ind under dets skygge. Han tog hatten af og tørrede sig over panden.
     - Puha, sagde han, sikke en varm dag det er.
     Han kiggede op mod himlen, så kiggede han op på æbletræet og så at det var fuld af de dejligste røde æbler. Soldaten var ikke særlig sulten, men de så så dejlige ud, at han fik lyst til at plukke et og smage på det. Han så sig omkring. - Hvor er der mange, sagde han til sig selv. Hvis jeg bare tager et enkelt, vil ingen lægge mærke til det, og den der ejer træet vil ikke komme til at savne et enkelt æble.
     Han så sig omkring igen. Der var ingen mennesker at se. Så stillede han sig op på en sten for træets fod, strakte sig op mod de nederste grene og plukkede et stort rødt æble af.
     Men nu skete der noget underligt. Aldrig så snart havde han plukket æblet fra grenen før et nyt voksede frem lige der hvor det gamle havde siddet. Og før soldaten havde set sig om var det nye æble præcis lige så stort og modent som det gamle.
     - Hvad i alverden, udbrød han. Han pillede det nye æble ned – og straks kom endnu et nyt frem. Det er dog nogle sære æbler, tænkte han. Han tog en stor bid af det, han lige havde plukket. Det smagte sødt og dejligt.
     Først nu fik han øje på et lille skilt på plankeværket. Der stod:

Kære vejfarende:
Er du forfulgt
af sult -
stil dig op på en kævle
og tag dig et ævle.

Mens han stod og læste dette kom en mand frem fra en busk og lige hen mod soldaten. Han så vred ud og råbte til ham, mens han endnu var nogle meter væk:
     - Din tyveknægt! Vil du lægge de æbler fra dig! Det er ikke dine.
     Soldaten så forbavset på ham med munden fuld af den søde og saftige frugt. - Hvdbhgr, spurgte han?
     - De æbler tilhører ikke dig. Spyt ud! Hvad bilder han sig ind. Gå og stjæle af andre menneskers haver!
     - Men ... de vokser jo frem igen med det samme, begyndte soldaten. Han syntes godt nok selv det lød lidt mærkeligt når han sagde det. - Og desuden står der at man gerne må tage dem. Men det er måske Dem, der ejer æbletræet? Er det Dem, der har sat skiltet op, spurgte han og pegede.
     - Nej, råbte manden. Æbletræet er ikke mit og det er æblerne heller ikke. Men derfor har du jo ingen ret til at stjæle dem, din slyngel!
     Nu var soldaten forvirret. - Men så må det vel være ejeren af træet som siger man bare...
     - Det har han ingen ret til at sige, afbrød manden surt. Bare fordi det er hans æbler, har han ingen som helst ret til at forære dem væk!
     Soldaten blev mere og mere forvirret.
     - Det er ikke mit træ det der, fortsatte manden. Men det er mig der har solgt ejeren frøene til det. Jeg er gartner og det er det jeg lever af: At sælge folk frø, så de selv kan have deres egne træer, så de selv kan plukke deres egne æbler. Men hvis folk begynder at forære æblerne væk, så er der jo ingen der vil købe frø mere og hvad skal jeg så gøre.
     Det havde soldaten ikke tænkt på.
     I mellemtiden var en politimand blevet opmærksom på at manden stod og råbte højt på åben gade. Han kom hen til dem og forlangte at få at vide hvad der foregik. Den vrede mand blev ved med at kalde soldaten en tyv, og politimanden spurgte soldaten om det var hans æbler. Det var han ikke helt sikker på om de var, men han pegede ned på skiltet, hvor der jo stod at man bare kunne tage dem. Han begyndte at forklare, hvordan æblerne bare voksede frem igen, når man plukkede dem. Det gad politimanden ikke høre på.
     - Har du taget dem, eller har du ikke taget dem, spurgte han.
     Det bekræftede soldaten og så blev han smidt i fangehullet. Der blev han siddende i mange dage og kunne tænke over det besynderlige eventyr han havde haft.


15.10.05

Et barn er født på Blegdamsvej,
Blegdamsvej.
Thi glæder sig,
thi glæder sig.
Halleluja, halleluja.

13.10.05

Dette er virkelig bemærkelsesværdigt tv. Jeg har aldrig - desværre - set, hørt eller læst Jens Christian Grøndahl så veloplagt.
Hvis du gider høre mere om Jørgen Leth så har Torben Sangild postet Tania og Laura Schultz' kronik fra Information.

12.10.05

7.10.05

"Kolonistil" & "Vedr. beredskab"

To digte af




Hvordan går det med det danske frisind,
er dette begreb ikke ved at blive lidt uldent?

Det danske frisind?

Det danske frisind har udviklet sig
til en kynisk ligegyldighed og berøringsangst.

Myten om det danske frisind.

Det danske frisind er i fare,
advarer det britiske dagblad The Guardian.

Jeg kan godt lide den danske havekolonistil,
og sætter stor pris på det danske frisind
hvor alle kan tale med alle.

Det danske frisind og den demokratiske debatkultur
er også værdier som jeg holder af.

Det danske frisind har en mørk side,
en bagside, der hedder ligegyldighed.

En kriminalisering af køb af sex
er på ingen måde et angreb på det danske frisind.

Det er dybt reaktionært og et angreb på det danske frisind.

Hvad er der blevet af det danske frisind
og lysten til at nyde smukke "ægte" piger/kvinder?

På den måde kommer det danske frisind,
ikke alene i kraft af dets ideologi,
men også i dets konkrete udtryk
til at legitimere og normalisere prostitution.

Det er kernen i ytringsfriheden og det danske frisind –
at give sin modstander en ret til at argumentere for sin sag.

Det danske frisind og afstandstagen til moralske vurderinger
kan kritiseres.

Og nu kommer Slutningssatiren, der er dreven ud
i den haanligste Foragt for det danske Frisind.

Dette er ikke et puritansk angreb mod det danske frisind,
men et forsøg på at skabe et samfund, hvor vi tager ansvar for hinanden.



*****


Vedrørende ytringsfrihed for ansat i Beredskabsstyrelsen.

Ytringsfrihed betyder meget kort retten til at ytre sig

Ytringsfrihed består i retten til at give sine meninger til kende i skrift.

Der sker hele tiden overgreb på ytringsfriheden, men ofte lader slå til, men ikke her.

Ytringsfriheden er presset på mange områder også på nettet.

Det skyldes blandt andet, at ytringsfrihed giver anderledes meninger luft.

Ytringsfrihed bør finde Sted.

Elementært så at sige i et land med ytringsfrihed.

Men spørgsmålet er måske mere om ytringsfrihed er en universel ret.

Det er vigtigere at hindre blasfemi end at sikre ytringsfriheden.

Ytringsfrihed: Gælder det også for kvinder?

Ytringsfrihed forsøges af de samme kræfter fjernet helt gennem totalitær lovgivning.

Ytringsfrihed. Beklager, søgningen gav desværre ikke noget resultat!

Ytringsmulighed for modstandere er næsten lig nul.

Men jeg kan ikke lade være med at tænke,
at ytringsfrihed kun er noget man har ved at bruge den!!

Ytringsfrihed betyder jo ikke,
at man er garanteret at alle andre er enige og klapper i deres små hænder.


Vorherrebevares!
Den vrede JL har foranlediget skader TV2s omdømme? Ikke JLs holdninger og handlinger, men heksejagten i sig selv forstår man. Mao. er det nok at blive udsat for en hetz, for at man bliver et problem. Hvis der er noget, som skader TV2s omdømme, må det være, at de værdier "der gennemsyrer deres produkter" åbenbart er småborgerligt moralistiske regler, der sætter den lokale landsbysladders regler over ytringsfriheden.
Hvor kan man komme til at skrive under på det her?

4.10.05

(version 0.1)

2.10.05

Have a seat.
Have a sandwich.
Have a danish.